Wist je dat?

Voordat je op vakantie gaat naar Zanzibar vind je het wellicht leuk om iets meer over het eiland te weten. Lees hier de leukste feitjes en wist-je-datjes over dit prachtige tropische eiland.

Freddie Mercury

Freddie Mercury

De in 1991 overleden Freddie Mercury,  zanger en frontman van de legendarische band Queen, is geboren op Zanzibar op 5 september 1946. Zijn naam was toen nog Farouk Bulsara en zijn vader was als accountant werkzaam voor de Britse regering in The House of Wonders in Zanzibar Town. Zijn familie was vanuit India geëmigreerd naar Zanzibar, maar zij waren dus oorspronkelijk van Perzische afkomst.

De palmbomen op Zanzibar

De paradijselijke stranden van Zanzibar worden omringd door een overvloed aan kokospalmbomen. In tegenstelling tot de meeste toeristen, ziet de lokale bevolking deze bomen als meer dan esthetisch aangename flora. En afgezien van de beroemde kokosnoten, levert de kokos palmboom een indrukwekkende verscheidenheid aan producten, waaronder materialen die gebruikt worden voor weven, bouwen, eten en drinken.

De daken van vele huizen in Zanzibar – met name  op het platteland – zijn gebouwd met behulp van makuti palm rietdekken, gemaakt van palmbladeren. De vele toepassingen die mogelijk zijn maakt de kokospalmboom een van de meest veelzijdige van alle planten op aarde.

Tip: Boek nu een volledig verzorgde 9-daagse reis naar Zanzibar al vanaf €750. Mis het niet!

De eerste stoomlocomotief

Zanzibar had de eerste stoomlocomotief in Oost-Afrika. Een kleine twee meter gauge motor trok de Sultan heen en weer naar zijn zomerpaleis in de jaren 1880. Zanzibar ging ook prat op een zeven mijl spoorlijn naar Bububu, gebouwd in 1905, die berucht werd het “verlichten” van het platteland.

Kortste oorlog in de geschiedenis

De kortste oorlog in de geschiedenis werd uitgevochten op Zanzibar in 1896. Op 25 augustus stierf Sultan Hamid bin Thuwaini, twee uur later, brak een bezetter in het Paleis en verklaarde zichzelf tot heerser. In een show van Victoriaanse kanonneerboot politiek, werd de Koninklijke Marine gevraagd hem uit te zetten. Precies om 9 uur op de 27e openden drie oorlogsschepen het vuur en in 45 minuten lag het Paleis in puin, en zette zo de bezetter af. Het bombardement staat sindsdien bekend als de “Kortste oorlog in de geschiedenis”, wat ook bevestigd is door het Guinness Book of Records.

Deur uit 1694

Bij de laatste telling waren er 560 gebeeldhouwde deuren in Zanzibar. De oudste deur ontdekt in Zanzibar is gedateerd anno 1694. Wanneer een huis gebouwd werd in Zanzibar, was de deur van oudsher het eerste deel dat werd opgericht. Hoe groter de rijkdom en sociale positie van de eigenaar van het huis, hoe groter en uitbundiger hij zijn voordeur versierde. Veel deuren zijn bezaaid met koperen stekels. Dit kan een aanpassing vanuit de Indiase praktijken zijn waarbij deuren met scherpe stekels van ijzer werden voorzien om te voorkomen dat ze werden ingeramd door oorlogsolifanten.  In het jaar 915, legde een Arabische reiziger vast dat Zanzibar eiland een overvloed aan olifanten had  en rond 1295 schreef ook Marco Polo dit. Echter, er zijn geen olifanten meer nu, en de koperen punten die je vandaag nog ziet zijn puur voor de decoratie.

Feitjes op een rij

En dan nog wat korten andere leuke feitjes over Zanzibar op een rij:

  • Stone Town is toegewezen aan van ’s werelds erfgoed locaties door de Verenigde Naties.
  • De zeldzame Kirk’s Red Colobus aap is alleen te vinden in Zanzibar.
  • Zanzibar was eens ’s werelds grootste producent van kruidnagels en de geschiedenis van Zanzibar werd sterk beïnvloed door de deze activiteit. De Zanzibar eilanden worden soms nog ‘Eilanden van het Kruid’ genoemd, wegens de grootschalige productie van kruidnagels, nootmuskaat, kaneel en andere kruiden. Zo staan er 3 miljoen kruidnagelbomen op alleen al Pemba.
  • De bewoners van Zanzibar staan ​​bekend als Zanzibari’s en hun moedertaal is Kiswahili. Algemeen beter bekend als Swahili.
  • Zanzibar maakt deel uit van republiek Tanzania, dat uit de twee vroegere Britse kolonies, Tanganyika en Zanzibar, in de jaren ’60 voortvloeide.
  • De Zanzibar eilanden liggen op ongeveer 25 á 50 km ten oosten van de kust van Tanzania in de Indische Oceaan.
  • ‘Karibu’ betekent ‘welkom’ in de volkstaal Swahili.
  • Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun invloed gehad en ervoor gezorgd dat Zanzibar geworden is tot wat het nu is: Sumeriërs, Assyriërs, Egyptenaren, Phonecians, Indiërs, Chinezen, Perzen, Portugezen, Arabieren, Nederlanders en Britten waren hier ooit gevestigd en hebben de lokale cultuur beïnvloed

Maak zelf kennis met dit fantastische eiland en ga voor de beleving vol schoonheid, historie, culturen en avontuur. Boek nu jouw vakantie op Zanzibar.

Boek nu een verzorgde reis
Boek je vakantie naar Zanzibar via TUI. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. En bovendien ben je vaak ook nog eens veel goedkoper uit. Kies data, het hotel en vlieg binnenkort naar dit prachtige eiland! Meer info & boek nu

Lees ook

Plaats een reactie