Stone Town

Stone Town is het historische centrum van de hoofdstad van Zanzibar: Zanzibar-stad. Het is een van de oudste nog levende Swahili steden in het oosten van Afrika en het is het culturele hart van Zanzibar. Dat Stone Town bijzonder is blijkt wel uit het feit dat het sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat.

Stone Town

De gebouwen in de stad zijn een samen komst van verschillende culturen die er allemaal ooit geleefd hebben. Het bestaat uit een mengeling van Perzische, Europese, Arabische en Indische bouw. De Arabische gebouwen zijn het beste te herkennen aan de grote houten deuren die er gebruikt worden. Alhoewel er ook Indische gebouwen zijn met deze opvallende deuren.

Vanuit het oude gedeelte van de hoofdstad werden vroeger voornamelijk specerijen geëxporteerd. En tot 1890 gebruikten de Arabieren Stone Town als één van de belangrijkste slavenhandelshavens. Uiteindelijk waren het de Britten die een einden maken aan de handel in mensen op het eiland.

Zanzibar-stad ligt op het westelijke deel van het eiland op een schiereiland. De gebouwen in het Stone Town zijn zo dicht op elkaar gebouwd dat het niet mogelijk is om er per auto door heen te rijden. Hierdoor verplaatsen de inwoners zich per voet, fiets of motorfiets.

Bezoek aan Stone Town

Wanneer je naar Zanzibar op vakantie gaat is een bezoek aan Stone Town een must op je to-do lijstje. Wij raden aan om een gids te boeken die alle mooie plekken kent in Stone Town zodat je niks mist. Wanneer je wat wilt gaan eten in de restaurants is het goed om in de middag iets te reserveren zodat je verzekerd bent van een plek op één van de vele daken.

Belangrijke gebouwen in Stone Town

Aga Khan Moskee – De grootste moskee van Zanzibar

De Aga Khan moskee, die stamt uit 1828, ligt in het centrum van Stone Town. Het is een van de grootste moskeeën van Zanzibar. De prachtig gedetailleerde moskee is duidelijk beïnvloed door Europese stromingen. Aan de voorkant van de moskee ligt een grote binnenplaats.

Anglicaanse kathedraal van Christus

Deze Anglicaanse Kathedraal werd in 1873 gebouwd door de Brit Edward Steere, op de plek waar ooit de grootste slavenmarkt van Zanzibar was. Het was de eerste Anglicaanse kathedraal die op Zanzibar gebouwd werd. De spitse toren en Engelse bouwstijl zorgen ervoor dat de kerk een echte eye-catcher is. Op zondag is er een dienst in het Engels.

Beit el Ajaib – Het huis van wonderen

Dit indrukwekkende gebouw is een waar icoon in Stone Town. Geruchten doen de ronde dat de deuren van dit pand de grootste deuren zijn van Oost Afrika. Het werd in 1883 in opdracht van Sultan Barghash gebouwd als een ceremonieel paleis en werd ook wel House of Wonders genoemd. Dit omdat het het eerste gebouw op Zanzibar was met elektrische verlichting, een lift en stromend water.

Darajani Bazaar

Het winkelcentrum tegenover de markt van Darajani Road is Darajani Bazaar. Dit winkelcentrum bestaat voornamelijk uit Chinese en Iraanse importproducten. Wanneer je een langer verblijf op Zanzibar gepland hebt, is dit een mooi winkelcentrum om belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld een muskietennet in te slaan.

De tuinen van Forodhani

Forodhani betekent douane en dit is dan ook de plek waar vroeger het douanekantoor stond. De tuinen werden aangelegd in 1936 om het zilveren jubileum van Sultan Khalifa (1911 – 1960) te herdenken. In de avonduren is dit een populaire plek voor de lokale bevolking en zullen er kraampjes en kleedjes zijn met spullen. In het midden is er een plek waar de band van het leger zijn muziek speelt. Dit is dé plek waar toeristen en locals elkaar ontmoeten.

Het Paleis Museum

Het paleis museum is het meest recente Sultan paleis uit de Al Busid dynasty. In het gebouw bevindt zich een museum met veel gedenkwaardige voorwerpen en materiaal uit de geschiedenis van de sultans. Tijdens dit bezoek krijg je een idee hoe de sultans door de jaren heen geleefd hebben.

Het oude fort

Zoals de naam al zegt is de fort gebouwd in 1700. Dit fort werd gebruikt door de Portugezen en de Arabieren. Het fort is in de 19e eeuw gebruikt als gevangenis en als transport plaats. Tegenwoordig is het een cultureel centrum waar muziek gemaakt wordt.

Hamamni Perzische baden

De baden van Hamamni Persian Baths werden gebouwd door de zoon van de Sultan en dienden voor openbaar gebruik. Tegen een vergoeding kon er door iedereen gebruik gemaakt worden van de baden. Helaas zijn de baden nu niet meer in gebruik. Wel zijn ze volledig gerestaureerd waardoor het zeker een bezoek waard is.

High Court

Dit is de rechtbank van Zanzibar die zelfstandige bevoegdheid heeft over Zanzibar. De rechtbank van Tanzania heeft alleen de bevoegdheid over het vaste land van Tanzania en dus niet over Zanzibar.

Ithnashiri Dispensary

De gebouw behoort tot de belangrijkste gebouwen van Stone Town. De eigenaar van Ithnashiri Dispensary was een van de rijkste mannen van Zanzibar en stelde het beschikbaar als ziekenhuis voor de armen. Op de bovenste etage is een klein museum ingericht waar vertelt voor over de restauratie van het gebouw met oude foto’s. Op de begane grond vind je winkels.

Kilele plein

De plaats waar de bekende slavenmarkt was van Zanzibar. Kilele betekent in het Swahili geluid waardoor gedacht wordt dat het plein vernoemd is tijdens de slavenmarkt tijdperk. Rond het plein staan belangrijke gebouwen zoals het Amerikaans consulaat en het Britse consulaat.

Malindi Moskee

Dit is een van de oudste Moskee van Zanzibar. Het is gebouwd door een Soennitische sekte in eenvoudige stijl. Een bijzonder kenmerk aan het gebouw is dat de minaret niet vanaf de grond gebouwd zijn maar op een vierkant plateau.

Markten

In het centrum van Creek Road zijn er verschillende markten zoals de vismarkt, fruitmarkt en vleesmarkt. Alle exotische groeten en fruit van het eiland kan je vinden op deze markt. De gebouwen zijn gebouwd in het begin van de vorige eeuw.

Tip: Boek nu een volledig verzorgde 9-daagse reis naar Zanzibar al vanaf €750. Mis het niet!

Stone town terrasje

Peace Memorial Museum

Dit is het nationale museum van Zanzibar en beschikt over veel voorwerpen uit de geschiedenis van het eiland. Bijvoorbeeld de oude trommels en hoorns van de Alawi koningen. Een stuk van de eerste spoorweg en natuurlijk veel geschiedenis over de slavenhandel.

Shakti Tempel

De Shakti tempel was tot 1964 een druk bezochte tempel die regelmatig vol zat. De tempel is altijd open voor mensen en er is een mogelijkheid voor een rondleiding.

St Joseph’s Catholic Cathedral

Deze kathedraal is ontworpen door een Franse architect die ook de kathedraal in Marseille heeft ontworpen. Vanuit de hoger gelegen plekken in stone town zijn de torens van de kathedraal door de hele stad te zien. Behalve natuurlijk in de kleine/smalle straatjes.

Boek nu een verzorgde reis
Boek je vakantie naar Zanzibar via TUI. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. En bovendien ben je vaak ook nog eens veel goedkoper uit. Kies data, het hotel en vlieg binnenkort naar dit prachtige eiland! Meer info & boek nu

Lees ook

Heb je vragen? Laat een reactie hieronder achter en we beantwoorden je vraag zo spoedig mogelijk.

Plaats een reactie