Praktische informatie Zanzibar

Voordat je op reis gaat naar Zanzibar is het wel handig om op de hoogte te zijn van een aantal praktische zaken, waaronder welke inentingen je nodig hebt en wat het klimaat is. 

Geniet van een zorgeloze reis of vakantie door een goede voorbereiding te treffen. Op deze pagina vind je alle praktische informatie. Mis je iets? Laat gerust een reactie achter.

Praktische informatie

Reisinformatie Zanzibar 

Bekijk hier alle handige informatie over Zanzibar in één oogopslag:

Hoofdstad Zanzibar:Zanzibar Town
Populatie:985.000
Eiland grootte:1464  km2, 86 km lang en maar 36 km breed op het grootste punt. Je kunt het vergelijken met de grootte van de provincie Utrecht
Tijdszone:GMT + 3 uur (in de zomer 1 uur later dan in Nederland, in de winter 2 uur)
Vliegduur8 uur en 25 minuten
Taal: Officiële talen zijn Swahili en Engels
Munteenheid: Tanzanian Shilling (1 Euro = ongeveer 2.574 TSh). Tip: gebruik een wisselkoers converter.
Telefoon: Landcode +255 Regio code 24
Er zijn een paar mobiele telefoon operators op Zanzibar eiland en het huren van mobiele telefoons is beschikbaar voor bezoekers.
Voltage: In Tanzania gebruikt men 240 Volt wisselstroom. Je hebt een reisstekker met drie platte pennen nodig.
Documenten:Geldig paspoort (min. 6 maanden) en een visum zijn nodig voor je reis naar Zanzibar.
Gezondheid: Voor alle reizigers naar Zanzibar geldt er sinds januari 2011 weer een vaccinatieplicht voor gele koorts. Malaria profylaxe wordt sterk aangeraden. De medicatie is verkrijgbaar bij organisaties die de inentingen kunnen verzorgen.
Luchthaven: Zanzibar International Airport. Lees hoe je van vliegveld Zanzibar naar je hotel gaat.
Begroeting:‘Shikamoo’ is een respectvolle manier van gedag zeggen. ‘Ndio’ betekent ja, ‘hapana’ betekent nee en ‘sawa’ betekent ‘ok’. Als je iemand wilt bedanken kun je ‘asante’ zeggen.

Inentingen Zanzibar

Wanneer je op vakantie gaat naar Zanzibar zijn bepaalde inentingen verplicht. Andere inentingen zijn niet verplicht maar het wordt je wel aangeraden om die te nemen. Bekijk hieronder een overzicht van alle inentingen, maar informeer altijd bij de GGD of je dokter welke inentingen jij nodig hebt.

Verplichte inentingen Zanzibar

 • Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht wanneer je 7 dagen ervoor in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook wanneer je een overstap maakt die langer dan 12 uur duurt in een land waar gele koorts heerst.

Vroeger was een inenting tegen Cholera ook verplicht, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Reizigers hoeven niet langer een stempel in het vaccinatieboekje meer te laten zien bij de douane. Overleg wel met een deskundige of jij deze inenting neemt voordat je naar Zanzibar afreist.

Aangeraden inentingen Zanzibar

Wanneer je naar Zanzibar op reis gaat wordt er aangeraden om de vaccinaties Hepatitis A, gele koorts en DTP (difterie, tetanus en polio) te nemen. Indien je zelf nooit de mazelen of een inenting daartegen hebt gehad, wordt deze inenting ook aangeraden.

Malaria komt voor op Zanzibar en daarom raden wij aan om Malariatabletten mee te nemen en deze ook te gebruiken. Er zijn in de avonduren en nacht veel muggen en daarom is het verstandig om onder een klamboe te slapen. Zorgt er daarnaast voor dat je anti-muggen spullen met je meeneemt, zoals DEET.

Krijg je onverhoopt toch koorts tijdens of na je bezoek aan Zanzibar dan is het verstandig om binnen 24 uur een dokter te bezoeken.

Inentingen Zanzibar bij verblijf langer dan 3 maanden

Ben je van plan om lange tijd naar Zanzibar te gaan, dan moet je meer voorzorgsmaatregelen nemen. Neem dan de volgende inentingen:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose
 • Meningitis (langer dan 6 maanden)

Visum Zanzibar

Voor Zanzibar heb je een visum nodig. Je vraagt een visum aan voor Tanzania, dat ook geldig is op Zanzibar. Met dit visum mag je maximaal 3 maanden op het eiland verblijven.

Lees alles over het visum voor Zanzibar >>

Betalen op Zanzibar

Op Zanzibar betaal je met Tanzaniaans Shillings. Ook kun je op veel plekken met Amerikaanse dollars betalen, maar dan ben je over het algemeen wel duurder uit dan als je met de lokale munteenheid betaalt. Als je het prettig vindt zou je dus wat dollars in Nederland kunnen pinnen, zodat je in ieder geval al wat geld op zak hebt.

Tip: Boek nu een volledig verzorgde 9-daagse reis naar Zanzibar al vanaf €750. Mis het niet!

Pinnen op Zanzibar

In Stone Town en alle grote steden vind je ATM’s van Stanbic Bank. Hier kun je dus Tanziaanse shillings pinnen. Wel is het zo dat het limiet vaak erg laag staat, dus je maar ongeveer €100 per dag op kunt nemen en de automaten ook niet altijd werken, of nog geld hebben. Probeer dus altijd een backup te hebben. Hou er rekening mee dat je per transactie wel een opslag betaalt en je je pas wel van tevoren op ‘wereldstand’ hebt gezet.

Creditcard gebruiken

Je creditcard kun je in Zanzibar gebruiken om geld op te nemen in pinautomaten. Verder kun je in grote hotels, winkelcentra en in duurdere gelegenheden ook betalen met je creditcard (let op: er komt wel een percentage bovenop de rekening), maar is het gebruik ervan nog niet op veel plekken mogelijk. Hou hier dus rekening mee.

Fooi geven

Als je mee gaat met een tour op Zanzibar is het gebruikelijk om de gids of chauffeur een fooi te geven. Als je met een groep bent kun je denken aan een bedrag van ongeveer 10 dollar. In een restaurant is het normaal om zo’n 10% fooi te geven.

Afdingen

Het is heel normaal om af te dingen op Zanzibar. Je kunt soms wel tot 50% van de prijs krijgen. Zeker in de toeristische gebieden. Wees wel altijd respectvol.

Lees ook: Is Zanzibar duur?

Klimaat Zanzibar

Zanzibar ligt in de tropen en dus is het er warm en vochtig. Het water is het hele jaar door warm met een gemiddelde temperatuur van zo’n 20ºC. Ook is de zee kalm, wat het eiland extra aantrekkelijk maakt.

Lees alles over de beste reistijd & het weer in Zanzibar >>

Kaart en ligging Zanzibar eilanden Tanzania

Hieronder op de kaart zie je de ligging van Zanzibar ten opzichte van Nederland:

ligging zanzibar

Hieronder zie je een meer ingezoomde versie van de kaart van Zanzibar. Hier zie je ook waar de verschillende eilanden ten opzichte van elkaar liggen:

Vliegtijd Zanzibar

Zanzibar ligt hemelsbreed op iets meer dan 7.000 km van Amsterdam. Als je naar dit tropische eiland vliegt, vlieg je nooit rechtstreeks. Je zult dus altijd ergens een tussenlanding maken. Afhankelijk van met welke maatschappij je vliegt en waar die tussenstop is, zal je er zo tussen de 12 en 16 uur over doen. Met KLM maak je bijvoorbeeld altijd een tussenstop in Nairobi (Kenia), maar er komen ook tussenstops in bijvoorbeeld Dubai en Istanboel voor.

De vliegtuigmaatschappijen die vanaf Schiphol met slechts 1 tussenstop naar Zanzibar vliegen zijn:

 • KLM
 • Kenya Airways
 • Turkish Airlines
 • Emirates
 • Qatar Airways

Boek nu een verzorgde reis
Boek je vakantie naar Zanzibar via TUI. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. En bovendien ben je vaak ook nog eens veel goedkoper uit. Kies data, het hotel en vlieg binnenkort naar dit prachtige eiland! Meer info & boek nu

Lees ook

Heb je vragen? Laat een reactie hieronder achter en we beantwoorden je vraag zo spoedig mogelijk.

10 gedachten over “Praktische informatie Zanzibar”

 1. Hoi ! ik ga over 5 weken naar Tanzania en ook nog naar zanzibar! heb vorige week mijn inentingen laten doen! ik lees nu overal dat je een cholera stempel nodig hebt voor zanzibar, ik heb deze niet gehad met inentingen! heb terug gebeld om te vragen hoe dat zat! werd toen gezegd dat dit recent is veranderd en niet meer nodig is, en daardoor dus geen stempel nodig heb! weet iemand hoe dit zit! ik lees namelijk op internet overal dat het nodig is!

  Beantwoorden

Plaats een reactie