Zanzibar kalender

Wanneer je tijdens je reis of vakantie een speciale bestemming bezoekt, is het altijd leuk wanneer je een (lokaal) festival of evenement mee kunt pikken. Het is bovendien een goede manier om een lokale cultuur te leren kennen, wanneer je bij een speciale feestdag aanwezig bent. Evenementen zijn ideale gelegenheden om in contact te komen met lokale bewoners, andere bezoekers of om gewoon lekker met je eigen gezelschap te genieten of feest te vieren.

De kalender van Zanzibar bevat vele traditionele festivals die al honderden jaren plaatsvinden, meestal in een setting met veel muziek. Waaronder vele islamitische festivals.

Tegenwoordig vinden er op de eilanden Unguja en Pemba ook diverse sport- en muziek evenementen plaats die relatief nieuw zijn in deze omgeving. Bezoekers van Zanzibar vinden hier in de meeste maanden genoeg dingen om te doen of om bij aanwezig te zijn. Het meest populaire evenement in Zanzibar is misschien wel het “Sauti za Basara,” dat elk jaar in februari gehouden wordt.

Festivals, feesten en evenementen

Bekijk alle feestdagen, festivals en evenementen op Zanzibar

Elke maand

Iedere maand vindt er op Zanzibar bij het Kendwa Rock Hotel een ware Full Moon party plaats. Dit feest startte in 1996 op bescheiden wijze en is met de jaren uitgegroeid tot een ware traditie waar mensen uit heel Afrika en de wereld komen om te feesten in het maanlicht. Bekijk hier de exacte data iedere maand dat het feest plaats vindt.

Januari

Zanzibar Revolution Day vindt jaarlijks op 12 januari plaats. Op deze dag wordt het einde van 200 jaar Arabische overheersing herdacht. Om middernacht zijn saluutschoten te horen en hoor je getoeter afkomstig van boten die aangemeerd liggen aan de waterkant.

Februari

sauti za busara
  • Sauti za Busara (Geluid van de wijsheid) – Dit festival vindt half februari plaats en wordt beschouwd als een van de beste muziekfestivals in Oost-Afrika. Sauti za Busara trekt ongeveer 400 muzikanten uit Tanzania en andere Afrikaanse landen. Er wordt ook een straatparade in carnavalstijl gehouden, er worden muziekfilms en documentaires getoond, workshops gegeven én er vinden concerten en screenings plaats.
  • Zanzibar Cultureel Festival – Dit bruisende evenement is een geweldige manier om de lokale cultuur, muziek en danstradities te leren kennen. Het vindt op verschillende locaties plaats en er zijn veel verschillende activiteiten, zoals kanoraces en carnavals.

April

Pasen – Hoewel Pasen lang niet door iedereen gevierd wordt in Zanzibar, aangezien een groot deel van de bewoners op het eiland islamitisch is, zijn Goede Vrijdag en Paasmaandag wel vrije dagen.

Mei

Dag van de arbeid – Een nationale vrije dag in Zanzibar die ieder jaar op 1 mei wordt gevierd.

Juni

Zanzibar International Film Festival – wordt over het algemeen in juni of juli gehouden. Dit is het grootste film evenement in Oost Afrika. Het toont veel muzikale creativiteit zowel vanuit Afrika als van daarbuiten. Een hele reeks screenings, workshops, evenementen en voorstellingen voor kinderen maken deel uit van de activiteiten.

Juli

Mwaka Kogwa – Dit festival, dat in 7 dorpen van Zanzibar wordt gehouden om de start van het nieuwe Shirazi jaar te vieren, vindt half juli plaats.. De beste plek om het spektakel te aanschouwen is aan de zuid-oost kust van het hoofd eiland Unguja. Het evenement is ontstaan in Perzië (Iran) en betekent het begin van een nieuw jaar volgens de Shirazi kalender. Het festival bestaat o.a. uit oude rituelen waaronder symbolische branden en “mock” gevechten die worden waarvan wordt verondersteld dat ze helpen met de vrede voor in nieuwe jaar. De mannen in de gevechten verdedigen zich met bananenboom takken, terwijl de vrouwen zich verkleden en zingen.

Augustus

Eid – al – Fitr – Op 19 augustus. Dit 4-daagse festival aan het einde van de heilige maand vindt plaats om het einde van de vasten te vieren. Dit festival is het grootste evenement van het jaar en is een tijd van cadeautjes geven. Omdat de islamitische kalender anders is dan in Europa veranderd de datum van deze vastenmaand en het festival elk jaar met ongeveer 11 dagen. Veel restaurants gaan dicht gedurende deze 4 dagen.

Jahazi letterkunde en Jazz Festival – Van eind augustus tot begin september, een weekend van al fresco concerten, poëzie lezingen en debatten op verschillende locaties in Stone Town.

tanzacat open event

September

Tanzacat Openeind september tot begin oktober, een zeil regatta die wordt georganiseerd door de Dar es Salaam Yacht Club. Het bestaat uit o.a. “Round the Marks Bay Racing” en de “Zanzibar Raid.”

Oktober

Visa 2 Dance Festival – Begint in Dar es Salaam in het begin van oktober, met een extra evenement halverwege oktober dat plaatsvind in Zanzibar

November

Eid-al-Hajj (Feest van de opoffering) – Jaarlijks terugkerend islamitische viering om het einde van de pelgrimstocht naar Mekka te markeren.

December

  • Zanzibar Island Run – Dit redelijk nieuw gevestigde hardloop evenement wordt begin december gehouden in Stone town. Het programma bestaat onder meer uit een halve marathon wedstrijd en een kortere afstand voor de recreanten.
  • Kerstmis – Het feestelijke seizoen wordt gevierd in Tanzania, veel hotels bieden bezoekers de mogelijkheid om van een traditionele kerstviering te genieten.

Boek nu een verzorgde reis
Boek je vakantie naar Zanzibar via TUI. Met een compleet verzorgde reis maak je het boeken van een trip heel gemakkelijk voor jezelf. En bovendien ben je vaak ook nog eens veel goedkoper uit. Kies data, het hotel en vlieg binnenkort naar dit prachtige eiland! Meer info & boek nu

Lees ook

Plaats een reactie